ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ

Aνακοινώσεις / Δηλώσεις  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
17.04.20

 

 Ανακοίνωση

 

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου διαφωνεί με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η τέλεση λατρευτικού τύπου σφαγής εφόσον αυτή πραγματοποιείται εντός σφαγείου εγκεκριμένου από τις αρμόδιες αρχές.

 

Επισημαίνουμε ότι, η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε σφαγή αμνοεριφίων με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία 93/119/ΕΚ, παράλληλα η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάϊο του 2018 ξεκαθαρίζει πλήρως τις όποιες αμφισβητήσεις υπήρχαν αφού τονίζει ότι επιτρέπει την πρακτική σφαγής των ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, ώστε να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, ιδίως των θρησκευόμενων Μουσουλμάνων και Εβραίων.

 

Μας λυπεί η πρόθεση συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων αλλά και μερίδας συμπατριωτών μας που για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά και οικονομικών συμφερόντων ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης του θέματος. Η απόφαση αυτή θα φέρει σε δυσμενή θέση τον κλάδο της κτηνοτροφίας στην Κύπρο, αφού το πολύχρονο θέμα της μη διάθεσης των αμνοεριφίων έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις με την πανδημία του κοροναϊού, αφού όλοι οι χώροι εστιάσεις όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι κλειστά. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι να υπάρχει υπερπληθυσμός αμνοεριφίων στις κτηνοτροφικές μονάδες και οι έμποροι να εκμεταλλεύονται τη δυσμενή κατάσταση, προσφέροντας τιμές του €2.20 έως €2.40 ευρώ το ζωντανό κρέας ενώ γνωρίζουν ότι το κόστος διατροφής τους ανέρχεται στα €2.80 με €2.90 ευρώ το κιλό.

 

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί την Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγωγή όχι μόνο ζώων αλλά και κρέατος Κόσερ προς το Κράτος του Ισραήλ αλλά και την Ευρωπαϊκή αγορά. Η απόφαση αυτή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη πρώτα στους 3.000 σχεδόν κτηνοτρόφους μας (Αιγοπροβατοτρόφους και Αγελαδοτρόφους) και παράλληλα θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους από τις σχετικές φορολογίες και δασμούς και την ίδια ώρα θα εισρεύσει «φρέσκο» χρήμα στην εγχώρια αγορά από τις εξαγωγές.

 

Παράλληλα ζητούμε όπως το κράτος στηρίξει με επιπρόσθετα μέτρα την κτηνοτροφία, όπως είναι η επιπρόσθετη κεφαλική επιδότηση έτσι ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη και δεινή θέση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

 

Για τον Παναγροτικό Σύνδεσμό Κύπρου,

 

Ο Πρόεδρος,

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας.